
 

 

 

 
 
 

 
CHAPTER - 11 

 
Q1. What are the documents required and charges applicable for taking a Prepaid Tenant Connection? 
Ans. 

 
 
 
 
 

 
Rent / Lease agreement can be Registered or Notarized. 
 
 
Q2. Is NOC from landlord also required? 
 
Ans. Tenant to provide self-undertaking that the lease agreement/rent receipt has been signed by the owner or 
his authorized representative as per Regulation 10 ‐ 3 (v & vi) of DERC Supply Code 2017. 
 
 
Q3. What are the charges payable for applying Prepaid Meter? 
 
Ans.  
 

Charges Payable : A + B 

A 
Security 
Deposit 

Refundable Security 
towards Prepaid Meter 

Rs. 3000 

B 
Regular 
Connection 

Service Line Cum 
Development Charges 

Upto 5 KW: Rs. 3000 + 18% GST 

6KW ‐ 150 KW: Rs.3000 + 500 per kW/KVA 
Subject to maximum of Rs.25000 + 18% GST 

 
  

Documents Required 

1. Valid Rent / Lease Agreement or Rent Receipt not earlier than 
three months along with undertaking mentioned in point No-2 

2. ID Proof 
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Q4. What are the minimum recharge values and various recharge options available? 
 
Ans.  
 

Mode Value of Recharge Source 

Online 
Minimum Recharge 
option is Rs. 500 

Tata Power-DDL’s Website, TPDDL Mobile App, Cash 
Wallet 

Offline 
Recharge of any value 
can be done in multiples 
of Rs.100 

Recharge Coupon generated from any Tata Power-DDL 
Customer Care Centre and payment can be made at Cash 
Collection counters 

 
 
Q5. Will the Prepaid Tenant Connection need to have ELCB installed 
 
Ans. Yes ELCB installation is mandatory for all connections as per Supply Code 2017. The ELCB has to be installed 
by consumer prior to applying for connection. 
 
 
Q6. My landlord is using a sub meter to measure my consumption, can I apply for a prepaid tenant meter? 
 
Ans. Yes, if it is a separate dwelling unit, tenant can apply for a prepaid tenant connection. 
(Separate Dwelling Unit: Room with a kitchen and separate entry) 
 
 
Q7. There is already a meter installed, what do I do? 
 
Ans. One dwelling unit can have only one meter installed. 
 
 
Q8. I am living in 1 room flat, can I get meter installed? 
 
Ans. Electricity connection can be given for a dwelling unit i.e. Room with kitchen and separate entry) 
 
 
Q9. Is there any maximum upper limit for sanctioned load? 
 
Ans. As per Supply code 2017, a Prepaid meter can be applied for Upto 45 kW. Above 45 KW you can apply for a 
Postpaid meter. 
 
 
Q10. My lease expires in 45 days, will my meter get disconnected after that? 
 
Ans. As per Supply Code 2017 Regulation 11 – 4 (vi – b & c), “The electricity connection shall be valid during the 
currency of the said lease agreement or mutually agreed extended period of lease by the occupier and the owner”. 
You will have to notify this to your Customer Care Centre. 
 



 

 

 

 
 
 
 
Q11. At what tariff you will deduct the amount from my balance? 
 
Ans. Domestic Consumer tariff will be applicable for the Prepaid Tenant connection as per the slab defined. 
 
 
Q12. When will I get the benefit of subsidy? 
 
Ans. Benefit of Subsidy will be given in the monthly bill. 
 
 
Q13. I recharged for Rs.1, 000/-.  If I use within 200/400 units how will my subsidy be calculated and what will 
happen to my amount? 
 
Ans. Benefit as per the slab will be calculated in the monthly bill and if eligible for subsidy, the amount so 
deducted will reflect as credit in your account 
 
 
Q14. What will happen to the SLDC (Service Line cum Development Charge), if I disconnect my connection? 
 
Ans. SLD (Service Line Cum Development Charge) charges are non‐refundable. 
 
 
Q15. I am applying for a connection where earlier tenant was having a prepaid connection. Will I still need to 
pay SLD charges? 
 
Ans. SLD (Service Line Cum Development Charge) is charged for every new connection. 
 
 
Q16. If I am relocating to some place, can I get this meter transferred? If Yes, will I need to pay SLD again? 
 
Ans. Relocation of meter is not permitted. It is not transferrable. 
 
 
Q17. At what balance will you disconnect my supply? 
 
Ans. When your credit gets below Rs.100/- you will have an alarm for 30 seconds. Press any button to turn it off. 
The alarm will be repeated every half an hour.  
 
 
Q18. At what timings will you disconnect my supply? 
 
Ans. In case credit balance is gets below Rs.100/- or Zero, your supply will not run out between 5 pm and 10 am 
the next day. Your supply will not run out on Sunday also. Prepaid Meter provides you EMERGENCY CREDIT @ 
Rs.60/- per KW as per your sanctioned load. 
 
 
 
 



 

 

 

 
 
 
 
Q19. My building height is more than 15 meters, can I apply for a Prepaid Tenant connection? 
 
Ans. As per DERC letter dated 31.05.2019, Maximum height of the building should be 15 Meter in plots without 
Stilt parking and 17.5 Meters in plots with Stilt parking. 
 
 
Q20. My landlord has meter installed at my place. Can I as a tenant get the meter disconnected and then apply 
for Prepaid Meter? 
 
Ans. No. Disconnection request can be given only by Registered Consumer/owner. 
 
 
Q21. I have taken a Prepaid Tenant Meter, can my landlord/owner get the supply disconnected 
 
Ans. As per DERC’s Supply Code 2017 Regulation 11 – 4 (vi – d), the electricity connection can be disconnected on 
the request of the owner, provided that notice of at least 1 month period is given by the owner to the occupier 
(tenant) and the Discom. 

 


